Most az oldalon

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kapcsolat

rockerkrisz@gmail.com

Tűzijáték vásárlási útmutató

2010.12.26. 13:23 rockerkrisz

Tűzijáték telepek

 

A tűzijáték telepek értelemszerűen a legnépszerűbb termékek; ezek segítségével mindenki komplett, professzionális látványosságot, igazi műsort nyújthat. 

De mit is lehet tudni a telepekről? Kezdjük először a definícióval: tűzijátéktelepeknek hívjuk azokat a pirotechnikai termékeket ahol több (vető)csövet egy kötegbe rögzítenek és gyújtózsinórral összefűznek. Ennek köszönhetően a termék egyetlen gyújtással működésbe hozható és a gyújtás késleltetése miatt biztonságos távolságból élvezhető végig a műsor. 

A telepek legfontosabb jellemzője a lövésszám, azaz az, hogy a telep hány töltetet lő ki. Minél nagyobb a lövésszám, értelemszerűen annál hosszabb és látványosabb a műsor. A telepeket (belső) csőátmérő szerint csoportosítjuk. A leggyakoribbak a 20 mm-es és 30 mm-es csőméretek. A 20-as telep tehát azt jelenti, hogy a telep valamennyi csöve 20 mm-es belső átmérővel rendelkezik. Minél nagyobb a csőátmérő, annál ütősebb a termék, hiszen ettől függ, hogy mennyi pirotechnikai elegy fér bele az adott csőbe. 


Mivel a legtöbben nem hivatásszerűen foglalkozunk a dologgal, évente csak egyszer, mindössze néhány napon át durrogtathatunk tűzijátékot így kellő tapasztalat híján nemigen tudjuk elkülöníteni a rossz termékeket a jóktól, a gyenge márkákat az igazi jó holmiktól. Előfordulhat, hogy a méregdrágán vett tűzijátékról kiderül, halványabb még a csillagfénynél is, közben a szomszéd feleannyiért vett cucca valóságos látványorgiát csinál. Hogy elkerülhesd ezt a bizonytalanságot, weboldalunkon minden egyes termékhez mellékeltünk videót is, így már a vásárlás előtt tudhatod, mire számíthatsz. (Halkan tesszük hozzá, hogy persze élőben mindegyik még a filmnél is sokkal látványosabb.) 

 

Nézzük mitől jó egy telep: 

 

Minden effekt felmegy 

Nagyon sok helyen kínálnak megbízhatatlan termékeket. A csövek sokszor 10-20 %-ából nem megy fel, azaz besül a töltet. Ez nem csak égés, de komoly kényelmetlenséget is jelent: besült, a félig elment telepet nem dobhatsz ki egyszerűen, hanem vissza kell vinned a vásárlás helyére. Több éves működésünk során a több ezer eladott telepből alig akadt hibás működésű termék. A legnagyobb és legdrágább termékeinket egyébként tartalék gyújtószállal szereljük éppen azért, hogy egy ilyen kisebb hiba ne tehesse tönkre az egy évben csak egyszer adódó szórakozási lehetőséget! 

Programozott fellövési magasságok 

A telepeinket úgy terveztük, hogy azok fellövési magassága eltérjen egymástól, hiszen ha valamennyit egy helyre lőnénk akkor sok egymásba nyíló effekt keletkezne, ami gyakorlatilag élvezhetetlenné tenné a látványt. (Természetesen ez a programozott ingadozás nem azt jelenti, hogy bármelyik bomba is túl alacsonyan nyitna.) Ha megnézed pl. a Big bang termékről készült videót, látni fogod, mit jelent a programozott ingadozás. Biztonsági követelmény továbbá, hogy a visszahulló égő effekt mielőtt a földre érne, kialudjon. 

 

Indokolt terméknagyság - Ne fizess a levegőért! 

Miután a csomagolás miatt nem láthatod előre, hogy mit veszel, ezért gyakran előfordul, hogy bőrönd méretű telepekbe tesznek nevetségesen kevés hatóanyagot. Ilyenkor a kereskedő levegőt árul, hiszen az indokolatlanul nagy csövekben javarészt levegő van csak. Ezeket a termékeket kezeld minimum fenntartással. Ha pedig rákérdezel, hogy mi indokolja a méretet, és az eladó valami olyan halandzsával felel, hogy abban a termékben, mondjuk, feketelőpor van, a többiben meg csak barna, jobban teszed, ha odébbállsz. (Barna lőpor nem létezik.) Az termékek hatóanyag-tartalma a 20-as telepeknél csövenként 8 g, a 30-asoknál pedig 20 g. Ennél többet már nem indokolt (és veszélyes) egy csőbe beleszuszakolni. Így ha a mi termékeinket választod, mindig biztos lehetsz benne, hogy például egy 25 lövéses 20-as telep 200 g hatóanyagot tartalmaz. 


Tiszta színek - a kék teszt 

Lehet persze bármennyi anyag a csőben, ha nem jön ki az effekt nagysága és nem jelennek meg a színek. A tűzijáték a színekről szól, és pontosan ez az a terület, ahol a legnagyobb fejlődést láthattuk az elmúlt évek során. Ha megnézel egy filmet egy tíz évvel ezelőtti tűzijátékról, szinte rá sem ismersz. Már régen túl vagyunk a „mindegy csak durrogjon” elvtől. Szakmai fogás, hogy a profik első látásra általában a kék szín tisztaságából következtetnek a termék minőségre. Amennyiben a kék rendben van ott már a többivel sem lesz semmilyen probléma, mert ezt a színt a legnehezebb karakteresen előállítani. Ha azonban a kék helyén valami homályos, ködös valami jelenik meg, vagy a szín nem elég intenzív, nincs meg a telítettsége és mélysége akkor egyből látszik, hogy a termék minősége nem a legjobb. 


Legvégül ha telepet vásárolsz, mindig ügyelj az alábbiakra:

Csomagolás teljesen ép, sértetlen?

Látszik bármilyen felázásnak nyoma a csomagoláson? Ha gyanús azonnal add vissza, mert ez a tűzijáték legnagyobb ellensége.

Csomagolása megfelelő, igényes? Ez ugyan csak szubjektív, de van a piacon olyan csomagolás, amelyről azonnal látszik, hogy igénytelen. Szinte biztos lehetsz benne, hogy ez belül is az. Ilyen esetben inkább ülj vissza az autódba és autózz el egy másik kereskedőhöz.

Le van ragasztva a gyújtószál? Ez a biztonsági előírás hasznos, mert óvja a szálat az elnedvesedéstől.

Van rajta részletes használati utasítás és a felhasználást segítő rajz? Minimum követelmény.

Van valamilyen fotó az effektről a szóróanyagokon vagy az Internetről letölthető a videó? Ezek nélkül zsákbamacskát vásárolsz; ha van, időd inkább nézz szét máshol.

 

Rakéták

 

A rakéták különleges termékek, minden szilveszter elengedhetetlen kellékei. Nagyon cool, hogy a bontótöltetet feljuttatásáról itt valódi rakétahajtás gondoskodik. Méreteiben némileg ugyan különbözik egy Discovery hordozó rakétától, de elvében takkra ugyanaz. Az alakján túl a termék különlegessége az óriási bontási magasság. (A High Life és a Galaxy termékeink rakétái 60 - 80 méteren bontanak!) 

A rakéták az egész röppályán egy látványos szikraesőt szórnak, ahogyan a hajtóanyag elhagyja a rakétatestet, de nagyon látványos momentum már maga az indulás is. Az indulásnál ugyanis miután begyújt a meghajtás, a rakéta még több másodpercig egy helyben áll és az egész remeg a csőben. Eközben a földre legalább 1 méter átmérőjű körben leér és szétterül a szikracsóva, majd egyszer csak, - ahogyan a kiáramló anyag mennyiség erősödik - a meghajtás kezdi legyőzni a gravitációs erőt és a rakéta gyorsulva kilő. Szóval, mint egy igazi űrrakéta. 


Az rakétákat nyugodtan mondhatom csúcs minőségű termékek. Ha mégis valahol másutt veszel rakétát, a következőkre figyelj. A csomagolás legyen erős, hogy a vezetőpálcák ne sérülhessenek. Minden vezetőpálca legyen sérülésmentes. Minden rakétánál gyenge pont, hogy a hajtó töltet és a bontótöltet befogadó testek összeillesztésénél hajlamosak megroppani, esetleg eltörni. Kisebb sérülés legtöbbször csak esztétikai problémát okoz, de láttunk már ebből fakadóan keresztbeforduló rakétával. 

Itt is divat a levegő árusítása, azaz iszonyatos rakéta testben alig van anyag. Találkoztunk olyan testekkel, amelyeket látvány alapján már csak kerítéscsőből vagy kukából lehetett volna indítani, de az égen alig mutattak. Ellenőrizd a hatóanyag tartalmat. Az árak alacsonyan tartása és az üzleti korrektség érdekében mi ügyelünk arra, hogy a termékek kizárólag az indokolt nagyságú csomagolást kapják. 

 

Egyéb kategória

 

Ide azokat soroltuk, amelyek sehová sem tartoznak. Először is itt a vulkán (szikraszökőkút). ami olyan szerzet, mintegy valódi tűzhányó. Meggyújtod és feltör belőle szikraeső, majd aláhullik. A komolyabb vulkánok 40 g hatóanyagnál kezdődnek, és 1-2 méter magas szikraesőt produkálnak. Fontos, hogy egyedül ezen termék esetében csökkentett, 10-15 méteres biztonsági távolság ajánlott mert itt nincs jelentős távolságra kirepülő pirotermék. 

Aztán ott a római gyertya (nálunk Mystic), amelynek első látásra is különleges az alakja. Egy csőről van szó, amelyben egymás alatt helyezkednek el a töltetek és a termék (telep-szerűen) egymás után engedi a magasba azokat. A római gyertya a nevét isten tudja honnan kapta, azonban óva intenélek, hogy a kezedből indítsd el, mintha egy gyertyát égetnél. Ezt is csak rögzített helyzetből (például egy már kilőtt telep üres csövéből) kell indítanod. 


Az egyéb kategória örök győztese a vetőcsöves vagy golyós bomba. Ezek a termékek méltán népszerűek, hiszen itt van az elérhető legnagyobb kaliber és csodálatos nagyokat nyitnak és itt már vastagon a professzionális tűzijáték kategóriában kalandozunk. 

Ezt a termékfélét inkább azok válasszák, akik szeretik a fellövések testközeli izgalmát. Itt ugye a bombákat egyesével kell beleengedni a vetőcsőbe és a gyújtás után térdelőrajtból kell elhagyni a terepet. A hanghatás és a fényhatás is igen jelentős. Itt valóban profi pirotechnikusnak érezheted magad. Arra kérlek, vigyázz hol tárolod a terméket, mert ez érzékeny leginkább a nedvességre. 


Pirotechnikai játékok 

 

A 14 év felettieknek ajánlott alacsony pirotechnikai töltettel rendelkező termékeket nevezzük pirotechnikai játékoknak. Ezek a jópofa termékek igen alacsony kockázatot képviselnek, ezért egész évben kaphatóak. Az év végi délutánokon és este jót szórakozhat vele az egész család a gyerekekkel együtt, hiszen többségüket igen közelről, 3-10 méterről lehet őket élvezni. Felnőtt felügyelet mellett az egész kis gyermekek sem ijednek meg tőlük. A hang és fényhatásuk általában nem túl intenzív. 


Kategóriájuk szerint vannak a forgók, amelyek a földön forognak és vannak, aminek szárnyuk van ezért forgás közben mint a helikopter felemelkednek. Ezek helyes működéséhez kulcstényező a sima felület. A megfelelő forgás kialakulásához sokszor még a gyengébb minőségű aszfalt sem elég sima. Földön esetleg füvön ezek a termékek nem tudnak megfelelően elműködni, élvezhetetlenek. 

Aztán vannak még a recsegő, villogó, szikrázó kistermékek, melyeknek számtalan formája létezik. Ezeknek a kisebb holmiknak az áruk nagyon kedvező és remek felvezetők lehetnek a komolyabb anyagokhoz is. Élvezzétek ezeket együtt az egész családdal!

 

Forrás: http://www.tuzijatek.hu

Szólj hozzá!

Címkék: xplode

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzijatek.blog.hu/api/trackback/id/tr122539828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása